Internationella kvinnodagen

08.03.2020

Den åttonde mars 1995 landar jag på Sankt Petersburgs internationella flygplats för en tio dagar lång vistelse i Ryssland. Och när jag lämnade flygplatsen, slogs jag rätt snart av en kontrast mot Sverige som jag nog inte riktigt väntat mig.
I Ryssland är nämligen internationella kvinnodagen röd dag och enligt traditionen köper männen röda rosor till kvinnorna i sin bekantskapskrets. Så det mesta var stängt och i praktiskt taget varje gathörn fanns blomsterstånd som sålde röda rosor på löpande band.
Jag kan inte låta bli att gilla idén med att ha helgdag på kvinnodagen. Det behöver verkligen uppmärksammas att vi inte kommit längre än vad vi gjort i jämställdhetsarbetet. 

Sen är det absurt att kvinnodagen ens behövs längre, vi borde kommit längre än så, eller är jag helt ute och cyklar?! Metoo-rörelsen för några år sedan bevisade visserligen att vi inte kommit särskilt långt, trots att Sverige är duktigt att slå sig för bröstet och hävda att man är ett av världens mest jämställda länder.
Men faktum kvarstår, det borde inte behövas. Det borde vara en självklarhet att alla är lika värda inte bara oavsett kön, utan hudfärg, sexuell läggning och så vidare. Det borde vara självklart att samma arbete ska ge samma lön, att alla ska ha samma rättigheter - och givetvis skyldigheter - oavsett vilken kropp man är född in i.Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4
Dagens Nyheter 1 2
Expressen 1 2 3 4
Svenska Dagbladet 1


Personligt