Apropå kännbara straff

11.03.2020

En domstol på Manhattan i New York meddelar att Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp. Hans advokater har yrkat på fem år - den lägsta straffpåföljden - på grund av Weinsteins sviktande hälsa och ålder. Weinstein själv har hävdat att han är oskyldig och planerar att överklaga domen.
Sammanlagt har ett 90-tal kvinnor, däribland skådespelare som Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow anklagat Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter. (Källa: Dagens Nyheter)

Det känns som vi har en hel del att lära av USA, som ju annars är ett land man kan ha många åsikter om. Även om det är aningen absurt att man i USA kan dömas till fängelsestraff på flera hundra år, så känns 23 års fängelse för våldtäkt ändå rätt rimligt. I Sverige hade det varit "bra" om han dömts till 5-6 års fängelse, vilket ju inte på något vis står i proportion till det lidande han orsakat sina offer.
Medan man i USA kan plussa ihop flera straff om döms för flera brott samtidigt, får du i Sverige "mängdrabatt" - vilket vissa gånger ger absurt korta straff för en rad grova brott. Må så vara att det inte är rimligt att få fängelsestraff du inte har en chans att sitta av, det är inte riktigt värdigt om man ska kalla sig en rättsstat. Men ibland är de svenska straffen mer skrattretande än kännbara.

Men det går ju att relatera till flera områden om man vill titta på hur samhället värderar människoliv och mänskligt välbefinnande. Du kan i yrkeslivet tjäna stora pengar på att ha ett stort ekonomiskt ansvar (med all rätt), men yrken som under-/sjuksköterska, förskolelärare och lärare - som varje dag ansvarar för människors liv - tjänar långt mindre än de är värda. Och du kan idag dömas till kännbarare fängelsestraff för rån än för våldtäkt.
Något som ger en rätt unken syn på hur vi värderar människoliv.


Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1 2


Personligt