Bödel sökes

Dinuka Liyanawatte/Reuters
Dinuka Liyanawatte/Reuters

Det är lätt att raljera över olika jobb och andra människors yrkesval. Listan över jobb som jag absolut inte skulle kunna tänka mig att ta är relativt lång. Vissa kanske jag skulle hoppa på som en absolut sista utväg om jag till exempel var långtidsarbetslös och riskerade att utförsäkras. Somliga skulle jag inte ens ta i ett sådant läge.
Som till exempel jobbet som bödel. Nu risken visserligen inte särskilt stor att jag ställs inför det valet, eftersom vi inte har dödsstraff i Sverige. Men det är ändå svårt att inte bolla med tanken vilken typ av människor som faktiskt söker ett sådant jobb.
Exempelvis har man på Sri Lanka bestämt att börja avrätta dödsdömda efter att inte ha gjort det under de senaste 43 åren. Så i dagarna har man publicerat en platsannons, där man söker två bödlar. Den sökande ska vara mellan 18 och 45 år, med en "hög moralisk karaktär". Man måste också klara ett test som ska påvisa "mental styrka". Lönen ska ligga på motsvarande ungefär 2 000 kronor.
Det är svårt att inte fråga sig hur desperat man måste vara efter jobb för att faktiskt ens tänka tanken att slänga in en ansökan till det här jobbet. Framförallt om man faktiskt besitter ett starkt psyke och hög moral. Då om någon gång borde man väl inte söka jobbet som bödel, eller?!


Källförteckning

Bilder

Bilderna lånade från Lotustravel, Dagens Nyheter,

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter


Personligt Blogghubb