Bryta barriärer

06.01.2019

När man är nybörjare på något, är det alltid en lång rad barriärer man behöver bryta. Det tar liksom ett tag innan man känner sig bekväm i en ny roll. Ibland får man stålsätta sig, ta sig ut utanför sin komfortzon och testa nya saker för att slutligen - förhoppningsvis - bli bekväm i det nya.

Just fotograferingen är ett sådant exempel, där det finns många barriärer att bryta. Som att ta kontakt med främmande människor och fråga om de vill fotograferas, som att ge regi under fotograferingen.
Denna helg har jag brutit just en sådan barriär och bett om en modell till en av mina uppgifter i den fotokurs jag går. Uppgiften är att vi ska bryta de genusmönster som ofta förekommer inom konsten och inte minst inom foto. Jag fick ganska tidigt en idé om hur min inlämning skulle utformas, men problemet låg i att hitta någon att fota. Men jag fick slutligen tag i en person som lät sig fotas och lördagen har ägnats åt att fota och ge viss regi.
Och jag kom rätt lätt undan, det måste jag faktiskt erkänna. Hon var otroligt duktig att posera framför kameran och jag behövde inte regissera henne särskilt mycket. Men just i och med att bryta barriären, ta sig ut utanför sin komfortzon så känns det mycket lättare till nästa gång! Och det är just det man behöver göra ibland.


Personligt