Dags för lite ommöblering bland relikerna

06.03.2019

Det var minst sagt på tiden att man började möblera om i Svenska Akademien, som alltmer framstår som en kvarleva från forntiden. Ju mer man hört om skandalerna kring denna institution, ju mer märkligt har det verkat att de alls ha fått fortsätta sin verksamhet.
Igår offentliggjordes bland annat att Horace Engdahl petas från den kommitté som föreslår nobelpristagare i litteratur. Inte en dag för tidigt om ni frågar mig. Att med den kvinnosyn som Engdahl representerar ha framstående positioner i samhället känns så omodernt att man blir mörkrädd. Jag tänker då till exempel på hans uttalande att kvinnor inte är lämpade för arbetet i Svenska akademien. Nobelstiftelsen skriver vidare i ett pressmeddelande igår att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre ska ingå i Nobelkommittén. Och visst är det bra att man städar upp bland forntidsminnena i akademien, det är inte en dag för tidigt.

Det kommer förmodligen aldrig inträffa, men om jag mot alla odds skulle bli påtänkt för nobelpriset i litteratur, skulle jag i dagsläget med största sannolikhet avstå från priset så länge Svenska Akademien har ett finger med i spelet att nominera pristagare. Anor och traditioner i all ära, men de är långt ifrån alltid av godo. Förnyelse är det däremot allt oftare...


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1, 2, 3

Svenska Dagbladet 1, 2, 3
Sveriges Television 1


Personligt