Där satt du med grönbruna ögon och såg med blåögd blick...

20.07.2019

Tänk att det fortfarande finns folk som låter sig luras av alla dessa spammejl som vi ständigt bombarderas med. Idag är ju grundregeln nummer ett när det kommer till mejl: klicka inte på några länkar du inte är helt säker på att de är korrekta, lämna inte ut några känsliga uppgifter (i synnerhet inte bankuppgifter), logga inte in med Bank-ID på uppmaning av någon - OCH betala aldrig pengar till någon som du är minsta tveksam om denne har rent mjöl i påsen.
Det senaste elektroniska "nigeriabrevet" är varken sämre eller bättre än något annat, men lik förbaskat har folk låtit sig luras. Nu rör det sig om bedragare som säger sig ha kapat mottagarens webbkamera och har en massa onanibilder på vederbörande, liksom bevis på olika mer eller mindre perversa sidor man ska ha besökt under sin trevliga stund med sig själv.
Jag har fått dessa mejl till leda. De har kommit i olika tappningar under flera månaders tid - och det tog mig bara sekunder att genomskåda bluffen och inse att man med största sannolikhet inte hade några genanta filmer eller bilder på mig. Men enligt en efterforskning som Dagens Nyheter har gjort, har man lyckats spåra transaktioner på minst två miljoner kronor i Bitcoins.

Visserligen kan man förstå att personer som faktiskt har för vana att onanera framför datorn och som har en hel del att förlora på att sådana bilder kommer ut, kan bli smått svettiga vid blotta misstanken om att någon kapat ens webbkamera. Det kan ju räcka att man är fritidspolitiker, har uppdrag som ungdomstränare eller jobbar som polis så kan ett sådant avslöjande ställa till en hel del. Personligen skulle jag förmodligen komma undan med lite genans om någon fick för sig att sprida sådana bilder på mig. Jag skulle förmodligen inte bli av med jobbet och jag har inga förtroendeuppdrag att riskera.
Men det är svårt att inte småle lite åt folk som ändå går på detta. Det räcker trots allt läsa igenom det aktuella mejlet ett par gånger extra så förstår man rätt snabbt att det är bluff. Och skulle man nu faktiskt ha de bilder man påstår sig ha och vill lägga tyngd bakom sitt hot att sprida dem, då borde man ju faktiskt bifoga exempel på de bilder man har redan i mejlet.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1


Personligt