Det är inte Sveriges rykte som står på spel!

12.07.2019

Vissa ska helt enkelt bara hålla tyst och borde veta bättre än att ge sig in i en diskussion. Och ska man nu nödvändigtvis ge sig in i diskussionen, ska man åtminstone tänka igenom vilka argument man använder sig av. Annars riskerar man bara att göra sig till allmänt åtlöje.
Som USA:s tidigare Sverigeambassadör Mark Brzezinski. Om det varit första april idag hade jag på allvar trott dagens artikel i DN om Brzezinski var årets aprilskämt nummer ett.
Har man följt nyheterna på sistone, har man säkerligen hört om den amerikanska rapparen ASAP Rocky som sitter häktad misstänkt för misshandel efter bråk i Stockholm. Jag vet givetvis inte om han är skyldig eller ej, men det är väl trots allt det som utredningen ska utvisa.
Det Brzezinski nu gjort, är att han skrivit brev till såväl svenska UD som svenska kungahuset med uppmaningen om att regeringen ska ingripa för att frige ASAP Rocky. Detta eftersom det enligt Brzezinski skadar Sveriges rykte att man så flitigt (som man enligt Brzezinski gör) griper utländska medborgare. Och framförallt är gripandet rasistiskt, tydligen, fortsätter Brzezinski.

Alltså - förlåt - men finns det inte ett mindre smärtfritt sätt för Brzezinski att blotta sin okunskap och helt enkelt framstå som en idiot?!
För det första, ska en företrädare för ett land som röstat fram en rasistisk president med taskig kvinnosyn (bland mycket annat) ens prata om att ett annat land förstör sitt rykte? Är det något lands rykte som står på spel, så är det väl USA:s!
Sen har jag svårt att tro att det ens i USA är tillåtet att regeringen lägger sig i ett domstolsbeslut i en pågående rättsprocess. I varje fungerande rättsstat är rättsväsendet frikopplat från regeringsmakten i det avseende.
Slutligen vänder sig Brzezinski till det svenska kungahuset för att påverka processen. Har man varit diplomat i Sverige, känner man borde man åtminstone känna till att även om kungen formellt är Sveriges statschef så har kungahuset frånsagt sig all politiskt makt. Det är med andra ord relativt lönlöst att kontakta kungahuset i hopp om att få fram politiska påtryckningar.

Ibland är det helt enkelt bättre att hålla tyst om man inte vill framstå som en komplett idiot - och därmed riskera sitt eget rykte.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3 4 5
Svenska Dagbladet 1


Personligt