Det är skillnad på folk och folk

13.03.2019

Tänk dig din arbetsplats. Tänk dig att någon av dina kolleger - med största sannolikhet en manlig sådan - inte kan hålla fingrarna i styr i närvaro av kvinnliga kolleger. Ett finger här, en hand där. Förmodligen i kombination med sliskiga kommentarer.
På personalfesterna blir det förmodligen ännu värre, för att inte säga pinsamt, när alkohol kommer in i bilden. Är vederbörande dessutom på chefsnivå blir det extra jobbigt och genant.
De flesta av oss har säkerligen jobbat med någon som är ungefär så här, åtminstone i någon utsträckning. På de flesta arbetsplatser accepteras dock inte beteendet i längden och en person som beter sig så här riskerar såväl sitt jobb som att bli polisanmäld.
Såvida arbetsplatsen inte är Sveriges riksdag. Då får sådan beteende till att börja fortgå väldigt länge utan att något händer. Sedan kanske du blir petad från din post - om det hela kommer ut i media. Men du behåller ditt arvode på skattebetalarnas bekostnad och kommer med största sannolikhet få ett annat toppjobb så fort mediedrevet lugnat ner sig en aning.

Förtydligas ska förstås att man ska ha rätt till en andra chans i livet när man försonat ett brott, det ska gälla alla inklusive politiker. Men att till exempel få behålla ett högt arvode för att du blir avsatt efter att ha begått brott är bara hårresande. Framförallt när det skattemedel som pengarna tas ifrån.
För de flesta av oss är det så otroligt främmande att börja tafsa på någon. För min del finns det minst två avgörande anledningar till att avstå från sådant beteende. Dels för att man inte gör så, det är enkelt bondförnuft - men också för att jag själv skulle skämmas ögonen ur mig när det kommer fram. För det gör det ofta, framförallt om du har en offentlig position. Men jag skulle heller inte vilja riskera mitt jobb för en sådan sak. Det är ingen rolig grej att ha i sin CV när man söker nytt jobb. Det är bara så främmande att det fortfarande finns människor som tycker sig ha rätt att ta sig sådana friheter, som tycker att de har rätt att kränka en medmänniska...


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2
Svenska Dagbladet 1 2


Personligt