Det där med näthat

03.01.2021

En sak har jag lärt mig som bloggare. Det är att man får utstå en hel del skit från sina meningsmotståndare. Somliga nöjer sig inte med att bara ventilera sina åsikter, utan gör det ofta på ett ganska otrevligt och ibland rent hatiskt sätt.
Men jag har nog varit ganska förskonad när det kommer till rent näthat trots allt. Jag är också ganska hård när det kommer till gallring bland kommentarer. Otrevliga och hatiska kommentarer sållas bort per omgående och utan någon som helst pardon. Det gäller inte bara på bloggen, utan i alla mina sociala medier. Och den som är alltför hatisk och otrevlig blockeras och/eller plockas bort från vänlistan. Vissa kan inte riktigt acceptera att jag gör så, utan det är mer än en gång jag fått höra att folk tycker att deras yttrandefrihet kränks när de inte kan sprida sin galla via mina sociala medier längre.

Jag har dock lite svårt att förstå hela grejen med näthat. Vad tror man sig tjäna på att sprida hatiska och otrevliga kommentarer omkring sig? Att säga sin åsikt är en sak, men det går trots allt att göra på ett sansat sätt och i god ton. Även om man inte håller med varandra. Det som gör det hela ännu märkligare är att man ofta sprider hat gentemot personer som man överhuvudtaget inte känner, som man förmodligen inte vet särskilt mycket om alls. Mer än möjligen just det som framgår av det inlägg man kommenterar.
Det är självklart att man ska kunna säga sin åsikt, men det finns bra och dåliga sätt att göra det på. Sen kränks trots allt inte din yttrandefrihet av att en kommentar plockas bort eller att du blockeras från en sida eller plockas bort från någons vänlista. Det är ingen rättighet att sprida hat och otrevligheter omkring sig, däremot är det en rättighet att inte behöva utsättas för sådant.


Personligt