Dubbelmoral

28.04.2019

Det är väldigt sällan jag känner mig riktigt provocerad eller stör mig på saker. Mycket av det som politiker försöker samla politiska poäng är sådant jag aldrig ens tyckt varit ett problem eller ens märkt av. 
Som ökad rädsla i samhället. Jo, det märks i debatten - men jag själv känner mig inte rädd och osäker, snarare tvärtom. Jag störs inte av att en fattig person sitter utanför den lokala matbutiken eller vid tunnelbaneingången med sin mugg. Även om det givetvis är djupt tragiskt att det finns människor som inte finner ett annat sätt att försörja sig, så är det inget jag stör mig på att de sitter och tigger.
Men det som verkligen stör mig och så innerligt provocerar mig är när en riksdagsledamot som redan tjänar mer än de flesta av oss aldrig kommer kunna drömma om, skriver sig hos sin mamma för att kunna lura till sig bidrag samtidigt som han kräver sänkta bidrag för dem som faktiskt råkar behöva dem.

Det råkar vara just det som Erik Bengtzboe gjort - för att sedan försöka komma med några undanflykter om att han inte riktigt hade koll på var han var skriven. Vilket ju känns rätt absurt. En person som inte vet var han bor, bör nog överväga om han är lämpad som politiker.
Sen kan jag väl inte direkt påstå att jag är särskilt förvånad. Fifflande politiker har vi sett alltför många av, helt oberoende av politisk hemvist. Att mycket vill ha mer tycks stämma rätt bra i många lägen. Visserligen tror jag att det är ett rätt mänskligt beteende på många sätt. Hittar man kryphål att lura till sig lite mer pengar, spelar det nog ingen roll om man redan har en inkomst som borde räcka gott och väl att leva på. Jag tror att rätt många (men givetvis inte alla) tyvärr skulle ta det tillfället i akt. Skulle samtliga riksdagspolitiker granskas, skulle man garanterat hitta många fler som nyttjar systemet mer eller mindre för mycket.
Men är man politiker och profilerar sig i frågor som att strama åt bidragspolitiken, då är detta inte bara olämpligt utan ren och skär dubbelmoral. Man bör nog ha aningen större moralisk kompass än så här som folkvald politiker.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Aftonbladet 1 2 3 4 5


Personligt