En bransch full av rötägg

Det är i dagarna lite drygt två år sedan jag gav mig in i filmbranschen. Det var egentligen mycket av en slump. Jag hade helt utan förvarning blivit arbetslös och gick under några sensommarveckor hemma medan jag sökte jobb. Och plötsligt en dag insåg jag att jag ju faktiskt hade tid att börjar ägna mig åt just det där som jag tänkt under flera års tid. Nämligen anmäla mig på olika sidor för statister och skådespelare och vara med vid olika filminspelningar. Sagt och gjort - och jag har sedan dess varit med i en lång rad filminspelningar av alla de slag.

Men är det något som fascinerat mig på ett ganska makabert sätt, är hur många oseriösa företag och personer som denna bransch tycks dra till sig. Jag har genom åren jobbat inom ganska vitt skilda branscher, men tror aldrig att jag stött på så många oseriösa personer som inom just filmbranschen.
Framförallt är det problematiken kring löner och att faktiskt få betalt för sitt arbete. Det är fascinerande att många produktionsbolag på fullaste allvar verkar tro att folk är villiga att göra långa arbetspass på många gånger obekväma arbetstider för bara några få hundralappar.
Det senaste statistjobbet jag avböjde gällde ett jobb som skulle börja klockan tre på morgonen och hålla på till niotiden. För det skulle jag få 350 kronor. Jag hade inte haft några problem att jobba dessa tider, men då hade jag velat ha aningen bättre betalt.

Men det är också uppseende väckande ofta man får trilskas och dividera för att få ut den lön man kommit överens om. Även om papper är skrivna på vad och när man ska få betalt för sitt arbete.
Jag har insett jag gjort helt rätt i som faktiskt startat ett företag och inlett ett samarbete med ett inkassoföretag. För annars hade jag förmodligen bara fått betalt för en mycket liten del av de filmuppdrag jag åtagit mig.
I skrivande stund har ett ärende gått vidare till Kronofogdemyndigheten rörande ett krav på 11.500 kronor i lön och reseersättning - trots ett tydligt skrivet kontrakt om vad uppdragsgivaren ska ersätta. Ett annat produktionsbolag har jag vänligt men ytterst bestämt bett fara och flyga och inte höra av sig till mig om ytterligare uppdrag. Detta efter att man först vägrat lämna ut faktureringsuppgifter genom att helt enkelt inte besvarat mina mejl. När jag sedan googlar på företaget och får fram en adress dit jag skickar fakturan på den ersättning vi kommit överens om, skickar man efter två veckor ett mejl om att fakturan är felaktig och lämnar mig den adress man vill att jag skickar fakturan till.

De två företag det rör sig om är Ytterbyfilm och Garagefilm, så jag kan ju passa på att varna alla andra som är verksamma inom den här branschen för just dessa två.
Tilläggas skall visserligen att de flesta företag och personer inom branschen sköter sig. Men det är en förvånansvärt stor andel som inte gör det. Det är väldigt ofta som ersättningen kommit först när jag lämnat över ärendet till inkassoföretaget jag samarbetar med. Först då betalar man fakturan illa kvickt för att inte riskera att hamna hos Kronofogden (med något enstaka undantag, givetvis).


Källförteckning

Bilder

Textbilderna lånade från White CompanyDriva eget och Citylit


Personligt Blogghubb