Inga extremister på våra gator!

04.05.2019

När Alliansen satt vid makten, gick jag med i Vänsterpartiet. Det var på något sätt en markering mot högervindarna, jag tyckte då (och tycker fortfarande) att V är en bra och nödvändig motvikt till de alltmer tilltagande högervindarna. Även om jag inte håller med om allt som V står för, så är det ändå det parti som ligger närmast vad jag står för politiskt.
Jag har sedan jag gick med betecknat mig som "vänsterpartist light"; jag håller med om det allra mesta, men kan ibland tycka att man drar vissa saker lite för långt. Men det är som sagt en bra motvikt och i det politiska spelet drar man ibland saker till sin spets eftersom det ofta måste kompromissas. Begär man då mer är oddsen större att man kanske får igenom lite grann av det man kräver.

Men ibland vacklar jag och börjar tvivla på om V är det parti som faktiskt ligger mig närmast. Och inför årets första maj-firande såg jag bokstavligen rött när jag hörde rapporteringen om vilka andra organisationer mina partikamrater i Umeå demonstrerade med. Under parollen "Samlad vänster" demonstrerade man tillsammans med kommunister och andra från den autonoma vänstern. Organisationer som förespråkar revolution genom våld och på andra sätt står för odemokratiska värderingar.
Själv blir jag faktiskt förbannad. Hur ska vi exempelvis kunna kritisera SD för samröre med högerextremister om vi själva beblandar oss med extremister på vår egen sida av mittsträcket? Det går ju liksom inte riktigt att ta våra argument på allvar om själva försätter oss i den sitsen.
Nu har man fått en mindre uppsträckning av Jonas Sjöstedt och jag hoppas att man inte upprepar detta. Själv har jag kommit ett litet steg närmare ett utträde ur partiet.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2

Sveriges Television 1 2


Personligt