Inte så konstigt att för få söker till polishögskolan

13.12.2019

14 år har jag arbetat som civilanställd inom Polisen. 14 år av min yrkeskarriär har ägnats åt en av samhällets allra viktigaste funktioner; att bekämpa brott och att skydda dem som behöver skydd.
Men som många andra inom myndigheten, har jag med tiden insett att det är dags att göra något annat, att faktiskt omvärdera vad som är viktigt i yrkeslivet. Det är lätt att försöka vara "nobel" och säga att lönen inte är det viktigaste, att det är viktigare att det man jobbar med känns meningsfullt och viktigt.
2016 tog jag steget att säga upp mig efter 14 års trogen tjänstgöring. Jag bytte bransch totalt och jobbar numera inom Trafikverket. Visserligen en statlig tjänst, men en helt annan personalpolitik. Medan jag genom åren sett hur Polismyndigheten dragit ner alltmer på personalkostnaderna, tycks Trafikverket resonera på motsatt vis och istället satsa på personalen. Bara det faktum att jag efter 1,5 år inom Trafikverket har ungefär 14 000 mer i månaden än vad jag hade efter 14 år inom Polisen säger ju en hel del. Börjar vi snacka närmare 170 000 årligen i löneskillnad, då är det självklart att lönen spelar roll för de allra flesta av oss.

När jag började inom Polismyndigheten i februari 2001, hade vi ändå ganska bra förmåner. Förmåner som betalda läkemedel och sjukvård upp till högkostnadsskyddet, betalda läsglasögon, möjlighet till läkarbesök på betald arbetstid och en hel del annat. Med tiden har jag och mina dåvarande kolleger fått se den ena förmånen efter den andra försvinna - liksom att man nästintill halverat OB-tilläggen för ett antal år sedan.
Visserligen var jag civilanställd inom Polisen och inte anställd som polis, men löneskillnaden upp till en polislön är marginell. Jag är så sjukt imponerad av alla som år ut och år in fortsätter med detta tuffa, riskfyllda och ansvarsfulla arbete till den låga lön som det faktiskt innebär. Själv fick jag liksom nog efter ett tag när det aldrig hände något i lönekuvertet. Okej; det var inte bara lönen som avgjorde beslutet, men självklart var det en av faktorerna som spelade in.

Och nu är man förvånad över att man inte lyckas fylla platserna på Polishögskolan. Bara drygt hälften av platserna har man lyckats fylla. Den dag man är villig att betala en nyutexaminerad polis aningen mer än de 24 500 kronor man har som ingångslön idag, kan man nog börja se ett ökat antal sökande till Polishögskolan.
Man kan tyvärr se samma tendens inom många yrken. Sjuksköterskor, förskolepersonal och lärare är ju praktexempel på viktiga och ansvarsfulla yrken som inte har den lön de förtjänar. Så fort det kommer till att ta hand människor, då får man acceptera att arbeta nästintill gratis. Tyvärr.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Sveriges Radio 1


Personligt