Jag blir inte längre förvånad!

11.04.2019

De flesta svenskar har idag sett det videoklipp där två ordningsvakter hårdhänt brottar ner en gravid kvinna på Hötorgets tunnelbanestation. Det ser hårdhänt och våldsamt ut, men jag ska låta det vara osagt huruvida det hela är ryckt ur sitt sammanhang eller ej. I "rätt" läge kan ingripandet givetvis vara korrekt - och vad som faktiskt föregick ingripande vet egentligen bara de personer som varit på plats.
Jag som jobbat ett antal år inom polisen (dock inte längre), vet att ingripanden kan se väldigt obehagliga och våldsamma ut om de rycks ur sitt sammanhang. Men sätter man in i sammanhanget att den som grips kanske minuterna innan varit väldigt våldsam och gjort utfall mot poliserna/vakterna som ingriper, eller om det finns starka skäl att tro att personen till exempel är beväpnad - då kommer det hela i en helt annan dager.
Så jag tänker vara försiktig med att döma själva ingripandet, eftersom jag faktiskt inte vet vad som hänt precis innan kvinnan släpades ut från tåget (vilket är vad som faktiskt syns på filmen). Däremot finns det saker som dykt upp i kölvattnet efter att ingripandet blivit offentligt som är desto mer uppseendeväckande.

Som att den ene vakten tidigare varit involverad i ett uppmärksammat ingripande som för en utomstående tycks ha varit alltför våldsamt. Men också att samme vakt tydligen spritt rasistiska kommentarer på Flashback.
På något vis blir jag liksom inte längre förvånad när det kommer till rötägg inom ordningsvakts- och väktarkåren. Det tycks liksom vara en yrkeskår som drar till sig personer som tror att de kan bete sig lite hur som helst bara de får bära uniform och batong. Det finns en hel del myter kring just ordningsvakter, som med jämna mellanrum faktiskt verkar besannas.
För att vara tydlig på några punkter! Nej, jag tror inte att alla ordningsvakter/väktare beter sig illa och är rasistiska svin. Jag avskyr generaliseringar och tror faktiskt inte att detta är fallet ens när det kommer till denna yrkesgrupp. Självklart finns det många ordningsvakter som gör ett exemplariskt jobb och som har hamnat på exakt rätt ställe yrkesmässigt.
Men just denna yrkeskår tycks också dra till sig osedvanligt många rötägg i jämförelse med många andra yrkeskårer. Talesättet att "om du inte kommer in på Polishögskolan, blir du i alla fall ordningsvakt" ger nog en rätt bra bild av verkligheten. Min personliga uppfattning är att det borde ställas mycket högre krav både för att bli ordningsvakt och väktare - men det ska också finnas strängare regelverk och rutiner kring uppföljning liksom kontroll av dem som är yrkesverksamma. Precis som det är inom många andra yrken. Idag tycks liksom "vem som helst" kunna utbilda sig till ordningsvakt - och det är rätt svårt att göra sig av med sitt förordnande att utöva statens våldsmonopol.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1, 2, 3

Personligt