Kan vi ha turen att få en ny regering?

12.01.2019

Det kan tydligen vara så att sandlådefasonerna i regeringskvarteren slutligen är över. Kanske i alla fall.
Det är nästan lite av en besvikelse, det hade på nåt vis varit lite spännande att se vad som hänt om man dragit det hela vidare. Lite happening inom politiken helt enkelt. 😁
Men ska man lägga ironin åt sidan för en stund, så är det väl på tiden att man faktiskt får en regering på plats. Det är ju i alla fall ganska exakt fyra månader sedan vi gick till val. Sen kan man i det oändliga diskutera uppgörelsen man tycks ha nått. Men man får ju tänka att det är så här det faktiskt ska funka i en demokrati. Det blir den politik som flest väljare vill ha - och får man ingen tydlig majoritet, då blir det en salig röra av de olika partiernas politik. Eller en kompromiss om man vill uttrycka det så.
Sverigedemokraterna kommer naturligtvis att ta på sig offerkoftan eftersom de inte kommer involveras i regeringsarbetet, åtminstone som det ser ut just nu. Men de är väl också det enda parti som inte fattat hur en demokrati fungerar. Det är ju varje partis demokratiska rättighet att välja vilka andra partier man vill samarbeta eller bilda regering med. Det enda som hade varit odemokratiskt, hade varit om SD inte fått de mandat de har rätt till riksdagen utifrån valresultatet. Men det ska gärna snyftas lite över att man inte får vara med de andra och leka ändå...

Det allra mesta i uppgörelsen (som man kan hitta här) verkar helt okej, men några saker verkar ju verklighetsfrånvänt att sossarna ens tänkt tanken att gå med på.
Att man till exempel går med på fri hyressättning för nybyggda hyresrätter känns överhuvudtaget inte förenligt med socialdemokratisk politik. Det är ju verkligen något som gynnar personer med hög inkomst, som kommer få mindre konkurrens om nya lägenheter - medan vi normalinkomsttagare kommer få ännu svårare att ha råd med en nybyggd lägenhet.
Sen ökar det på sikt segregationen, att det bara kommer vara högavlönade (oftast) "ursprungssvenskar" som bor i vissa områden.
Marknadshyror i kombination med ökat RUT-avdrag är knappast något som stärker dem med störst behov. Det är knappast de som kommer ha råd med marknadshyror eller har råd att nyttja RUT-avdraget.
Nu tycker säkert någon rättshaverist att jag inte accepterar den demokrati jag nyss lovordat genom att kritisera uppgörelsen för en regeringsbildning. Jodå, det är just det jag gör - men jag nyttjar också demokratin som ger mig rätt att ha en åsikt om politiska beslut.


Källförteckning

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1, 2
Dagens Nyheter 1, 2, 3, 4, 5, 6
Svenska Dagbladet 1, 2


Personligt