Obegriplig prissättning

12.04.2020

Så till ett inte särskilt nytt eller ens nämnvärt okänt problem. Men inte desto mindre svårt att förstå, åtminstone för en teknisk lekman som undertecknad. För ett par år sedan köpte jag en rätt avancerad laserskrivare ett ha till datorn hemma. 3 500 kronor betalade jag för skrivaren - och då levererades den med nya kassetter toner installerade.
Totalt innehåller den fyra kassetter toner, som givetvis tar slut med jämna mellanrum och behöver bytas. Det komiska är att jag behöver byta ut samtliga fyra kassetter samtidigt, kostar det lika mycket som att köpa en helt ny skrivare. Enda anledningen till att jag inte väljer en ny skrivare varje gång jag behöver köpa ny toner är att det är rätt sällan alla kassetterna behöver bytas ut samtidigt. Så jag behöver oftast inte slänga ut 3 500 varje gång jag behöver ny toner, utan betalar kanske en tredjedel av de pengarna.

Men det är för mig en obegriplig prissättning att "få en skrivare på köpet" när man köper toner. Framförallt när det är en rätt avancerad skrivare som är kombinerad skrivare, skanner och kopiator med en hel del inbyggd teknik. Det är ju en prissättning som verkligen uppmuntrar till "slit och släng", där många säkerligen passar på att köpa en ny skrivare när tonern tar slut. Finns det någon därute, som är mer insatt i området än jag och kan förklara hur det kommer sig att man sätter priser på detta knäppa sätt?!

Personligt