Offerkofta och avsaknad av verklighetsförankring

23.02.2020

I lördags skrev jag ett inlägg om att Sverigedemokraterna velat kalla in chefer från SR och SVT till kulturutskottet, eftersom man reagerat på specifikt innehåll i några minst lika specificerade program. Inte bara jag reagerade på att SD inte tycktes tycka att det vore nämnvärt konstigt att politiker ska lägga sig i den fria journalistiken och detaljstyra vad media ska ägna sig åt.
Föga förvånande kom det relativt omgående kommentarer på mitt inlägg. Kommentarer om hur media ljuger och för det svenska folket bakom ljuset. Dessutom skrivna på rätt dålig svenska - men med 100% säkerhet skrivet av personer som gastar sig hesa om höjda krav på svenskkunskaper för invandrare. Så här låter några av kommentarerna:

"Vilka medier menar du? Medierna (de kända) går politikernas ärende... Vi har inte "public service"! De är inte politiskt obundna! De skriver inte om de olika sidorna eller de olika åsikterna som finns där ute! De skriver enbart för att få ut ETT budskap och det är medierna som bestämmer vilket och hur vi ska TOLKA det! Det är dags att vi inser det! Smarta människor borde kunna se igenom denna lögn som pågått väldigt länge nu!"

"så när hela vårt mediautbud är extremvänstervridet så är det fel att det största partiet ifrågasätter deras opartiskhet.. är du full eller?"

Jag har helt medvetet låtit felstavningar och grammatiska fel vara kvar i de kopierade kommentarerna. Mediernas uppgift är (bland annat) att granska samhället, inklusive politikerna. Politikernas uppgift är (bland annat) att se till det finns regelverk och processer som möjliggör detta. Så funkar det i en demokrati. Sen behöver man inte gilla eller sympatisera med det som det rapporteras om i media, men det behöver inte betyda att media far med osanningar.
Jag är tämligen säker på att om det vore så att media generellt for med lögner och osanningar åt höger och vänster, då hade det visat sig för länge sedan. Och förmodligen på helt andra sätt än genom diverse rättshaveristers gapande i sociala medier. Jag säger inte att svensk media är felfri, det är klart att det ibland blir fel och tokigt på olika sätt. Det finns dessutom vissa medier jag gärna undviker; som exempelvis kvällspressen, som ju gärna jagar sålda lösnummer och fler klick genom snaskiga val av rubriker. 
Men att man medvetet skulle fara med osanningar och ha det som någon slags "agenda" är ju rätt verklighetsfrånvänt. Ingen media skulle överleva särskilt länge på det viset. Och återigen: bara för att du inte gillar eller sympatiserar med det dom rapporteras i media, behöver det inte betyda att media för den sakens skull ljuger. Sanningen är inte alltid bekväm, så enkelt är det.


Personligt