Slöja + idrott = okej


Slöjans vara eller icke vara river upp känslor i många läger, det är knappast en nyhet för någon. Senast är det Svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson som tvingats avgå efter ett kritiskt Facebookinlägg om bilden ni ser längst upp i det här inlägget.
Bilden kommer från Riksidrottsförbundet och fick simförbundets nu före detta ordförande att ilskna till.
- Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld, sade hon till Aftonbladet i en kommentar.

I grunden kan jag på sätt och vis hålla med henne. För mig är inte slöjan en självklar symbol för religionsfrihet, utan minst lika mycket en symbol för kvinnoförtryck. Vi vet ju hur kvinnans ställning ser ut i de länder där bärande av slöja är lag. Så visst bör nog kunna diskutera slöjans vara eller icke vara och hur vi ska förhålla oss till den i ett av världens mest jämställda länder.
Men i kölvattnet av Gustavsson uttalande börjar andra idrottsledare dra paralleller mellan den aktuella bilden och rekryteringsannonser till militanta grupper och terroristnätverk - och då har man ändå passerat någon form av gräns. Då saknar man plötsligt alla nyanser i diskussionen.


Källförteckning

Bilder

Bilderna lånade från Idrottens affärer, Dagens Nyheter, Smålandsposten

Relaterade artiklar

Aftonbladet, AftonbladetDagens nyheter


Personligt Blogghubb