Spagetti con polpette
25.11.2018
Ingredienser
4 portioner
40 gram vitt, mjukt bröd utan kanter
2 msk mjölk
800 gram blandfärs
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tesked torkad timjan
salt och peppar
oliv- eller rapsolja till stekning
1 liten gul lök
4 matskedar torrt vitt vin
5 deciliter passerade tomater
4 portioner spagetti
finriven parmesanost till servering
Gör så här:
- Låt brödet dra i sig mjölken. Finfördela brödet med fingrarna. Tillsätt färs, vitlök och timjan, 1 ½ tesked salt samt peppar och bland ihop alltsammans.
- Rulla valnötsstora köttbullar och stek dem i omgångar i olja några minuter så att de får fin färg.
- Stek löken i olja på lite lägre värme i samma panna, tills löken blir mjuk (cirka 6-8 minuter). Häll i vinet och sjud någon minut under omrörning. Tillsätt passerade tomater, koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Lägg i köttbullarna i såsen och koka några minuter tills de är genomkokta.
- Koka under tiden spagettin enligt anvisningarna på förpackningen. Kåt rinna av, men spara lite av kokvattnet. Häll pastan och det sparade vattnet i köttbullspannan och blanda. Servera med riven parmesanost.
I glaset
Rocca Guicciarda 2015
Toscana, 159 kronor. Nummer 2723 på Systembolaget.
Borgogno Barbera d'Alba 2015
Piemonte, 169 kronor. Nummer 74201 på Systembolaget.