Till minne av Förintelsen

28.01.2020

I dagarna har vi passerat årsdagen för befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Den 27 januari 1945 gick Röda armén in i lägret och befriade de kvarvarande fångarna. För oss som inte var där, går det inte att föreställa de fasor som pågick i Auschwitz och de andra koncentrationslägren. Trots att det är ett av de mest uppmärksammade folkmorden i historien, är det som att nya fasor kommer fram i dagsljuset hela tiden; det finns liksom ingen riktig ände på det hela.

Men lik förbaskat - trots att de sista överlevarna från Förintelsen ännu inte trillat av pinn av ålderdom - så verkar mänskligheten ännu inte lärt sig sin hemläxa. 74 år senare har vi aktiva nazister som marscherar på våra gator och somliga andra har blivit så rumsrena att de till och med valts in i Riksdag och diverse kommuner runtom i Sverige. Det man verkar totalt ha glömt bort är Förintelsen inte började med gaskammare eller ens med diktatur. Det började med ett demokratiskt val, där nazisterna fick majoritet med stöd av andra högerpartier. Successivt införde man allt strängare lagar, stoppade yttrande- och föreningsfriheten - inte minst för oliktänkande - för att slutligen uppnå den diktatur som Tyskland blev under 30- och 40-talen. Och slutresultatet av det känner vi ju alla till.

Tendenserna hos vissa svenska partier är skrämmande lika de tyska nazisternas retorik. Saker som att försämra rättigheterna kring föreningsfrihet som exempelvis fackföreningar, inskränkningar i public services obundenhet, inskränkningar i oliktänkandes yttrandefrihet och så vidare är ju ämnen som titt som tätt dyker upp i debatten. Inte minst från exempelvis SD:s sida. 
Visst har det funnits en diskussion om att inskränka demonstrationsrätten för exempelvis nazister, men då pratar vi om organisationer som vill omstörta hela samhället, som vill omintetgöra demokratin. Det är inte ens en fråga om att man "bara" ifrågasätter demokratin, utan målet är att den ska avskaffas. Vilket är en helt annan sak än att vilja inskränka yttrandefriheten för dem som är av en annan åsikt.

Men det får man väl inte säga, för då är det väl någon som blir kränkt... 😒


Personligt